Serc

Stadswandeling

Historische Stadswandeling

Het vertrekpunt van deze wandeling is voor de deur van de VVV-winkel aan de Hoogstraat.

Loop langs de Hoogstraat in de richting van de witte Vechtbrug, maar steek hem niet over.

Geniet van het water, maar ook van de statige huizen.

Roozenboom


Aan het einde van de Hoogstraat bereikt u de Roozenboom, één van de vier schansen. Rondom heeft u een mooi uitzicht over jachthaven de Vecht en de molens. Aan de overkant ziet u schans de Nieuwe Achtkant. Volg het wandelpad hoog boven het water. Aan de overkant ziet u de houten huizen van de 'vuurlinie'.

Draaierschans

Steek na het verlaten van de schans de weg over en ga de volgende schans op: dit is de Draaierschans. Ook hier kunt u genieten van een fraai uitzicht over het water. Deze uitloper van de Vecht heet 'de Vest'.

Van Houtenkerk

Als u het wandelpad afloopt, gaat u onderaan rechtsaf door de witte hekjes. U komt nu in de Wilhelminastraat, één van de gezelligste straten van Weesp. Op de Achtergracht slaat u linksaf, op de Breedstraat (Hema) rechtsaf richting het stadhuis. Op de Pleinbrug geniet u van het levendige stadsleven rond de Oudegracht. Rechts ziet u de Van Houtenkerk (1905), waar vaak activiteiten zijn.

Stadhuis

Over de brug komt u bij het stadhuis, in 1776 voltooid en betaald uit de opbrengsten van de bier- en jeneverstokerijen uit die tijd. Links naast het balkon is de burgemeesterskamer. In het stadhuis is ook het Gemeentemuseum met het Weesper porselein.

Grote of Sint Laurenskerk

Met het stadhuis aan uw rechterhand ziet u verderop in de Nieuwstraat de Grote of Sint Laurenskerk uit 1462, één van de oudste bouwwerken van de stad. In de kerk staat een Bätzorgel uit 1823. Het stiltecentrum in de kerk is elke dag geopend. Hoog uit de toren klinkt elk kwartier het Hemony-carillon uit 1671.

Synagoge

Vervolg uw weg door de Nieuwstraat. U komt nu in het winkelgebied. Aan het pleintje bij de Slijkstraat ziet u rechts een gebouw met drie spitsbogige vensters. Dit is de Weesper Synagoge, die in 1996 in ere is hersteld.

Laurentiuskerk

Enkele meters verder komt u in de Slijkstraat. Steek rechtdoor via de Achteromdwarsstraat naar het water. U staat op de kade van 'de Kom van Weesp'. De kerk aan de overkant is de Laurentiuskerk uit 1876, waar 's zomers vaak orgelconcerten worden gegeven.

Sluis

Als u rechtsaf de kade volgt, komt u bij de sluis. De sluis diende om de polders in het Amstelland te beschermen tegen zout water uit de Zuiderzee. Nu geniet de sluis van zijn oude dag. Voor u ziet u de Sluisbrug, als u zich omdraait ziet u verderop de Zwaantjesbrug.

Fort Ossenmarkt

Met de sluisbrug in uw rug kijkt u de Hoogstraat weer in (de plek waar we begonnen). Toch is dit nog niet het einde van de wandeling. Dit keer gaat u wél de witte ophaalbrug over. U komt nu bij Fort Ossenmarkt. Dit ronde bakstenen torenfort uit 1861 werd in 1892 opgenomen in de Stelling van Amsterdam.

Nieuwe Achtkant

In het voetpad langs het fort ligt een soort brug. Vlak daarna kunt u rechts de weg oversteken en de schans oplopen. Dit is de Nieuwe Achtkant, de schans die u eerder vanaf de overkant heeft bewonderd. Hier heeft u het mooiste uitzicht over de Vecht en de twee molens: rechts molen De Vriendschap (1900), daarachter molen d'Eendragt (1691).

Bakkerschans / Theetuin

Na het uitwaaien op de Nieuwe Achtkant loopt u dezelfde weg weer terug naar het fort. Beneden aangekomen steekt u recht over, achter het fort langs. Hier kunt u de Theetuin binnen, een modeltuin met tuinwinkel. Eromheen kunt u wandelen over de Bakkerschans, de laatste van de vier vestingwerken.

Terras aan de Vecht

Na het bezoek aan de Theetuin loopt u langs het fort weer terug naar de Hoogstraat. De hoogste tijd voor een terrasje, dacht u niet? In de hele binnenstad is er gelegenheid genoeg voor een drankje en/of een hapje.