Serc

Het ontstaan van de Vesting

Het onstaan van de vesting

Na de Franse belegering in 1672 werd de verdediging van Weesp flink uitgebreid met vier bastions waarvan twee op de Ossenmarkt, het door graven van een gracht ontstane eiland in de Vecht.

De vesting werd echter nooit voltooid. De overige vier bastions die in het ontwerpplan zaten werden niet gebouwd, waarschijnlijk door geldgebrek.Twee singels markeren de plaats waar deze bastions zouden komen. De vesting met het torenfort aan de Ossenmarkt en in de omgeving liggende forten maakten deel uit van de Hollandse waterlinie en later ook van de Stelling van Amsterdam. Ten oosten van Weesp ligt fort Uitermeer, ten zuidoosten het fort bij Hinderdam en ten noorden de vestingstad Muiden.

Historie van Weesp

Weesp is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland. De gemeente onderhoudt een stedenband met het Tsjechische Svitavy. Weesp is lid van de Verenigde Nederlandse Vestingsteden.

De omgeving moet al lange tijd bewoond zijn geweest want er zijn in Weesp resten gevonden van nederzettingen uit de zesde eeuw voor Chr. In de Aetsveldsche polder ten zuiden van Weesp werd een vindplaats ontdekt uit de Midden- en Late IJzertjd. Uit een onderzoek kwam de conclusie dat omstreeks 300-200 v. Chr. de oevers aan de Vecht intensief werden bewoond. De eerste vermeldingen van Weesp stammen van omstreeks het jaar 1150 als Wispe of Wesopa.

Voor 1355 had Weesp al een aarden en houten omwalling. Op 20 mei 1355 verleende Willem van Beieren, de graaf van Holland, stadsrechten aan Weesp. De stad lag namelijk strategisch aan de grens tussen het machtsgebied van de graven van Holland en de bisschop van Utrecht.