Serc

Van Houten Cacao

Het begin van van Houten Cacao

Coenraad Johannes van Houten, de uitvinder van cacaopoeder zocht uitbreiding voor zijn fabriek en kocht in 1850 de leegstaande fabriek De Adelaar in Weesp.Dat was de start van een bedrijf die wereldfaam zou bereiken. Dankzij van Houten werd chocoladedrank een volksdrank. Overal ter wereld wilde men het Weesper goedje mengen met melk of water. Ook de cacaoboter die t bedrijf fabriceerde was winsgevend. Van Houten breidde enorm uit en door de grote werkgelegenheid steeg het inwonertal van Weesp aanzienlijk en in de polders rondom het oude stadje werden nieuwe woonwijken gebouwd.

De merknaam van Houten is nu eigendom van het Belgische Callebaut en van Houten wordt nog in 38 landen verkocht. In Nederland alleen de cacaopoeder voor grootverbruik.

Logo van Van Houten

Hagelslag van Van Houten

Litho van Van Houten

Van Houten maakte al in 1899 een reclamefilmpje. Architecten als Berlage en Cuypers kregen opdrachten voor internationale exposities. Reclame opdrachten gingen onder meer naar Rie Cramer, Anton Pieck en de Weesper kunstenaar Thom Posthuma (1893-1941).

Een schets uit 1920 van Thom Posthuma werd destijds niet in productie genomen. Men vermoed dat de afbeelding teveel deed denken aan Mata Hari.

Thomas Posthuma voltooide in 2004 het werk van zijn vader uit 1920 met deze litho van 70x100 cm. De litho is in oplage van 250 stuks, genummerd en voorzien van een certificaat van echtheid.

Het Nederlands Steendrukmuseum gaf de opdracht aan de Weeper steendrukkerij Forrer en ze zijn te koop bij lijstenmaker Nies-Feenstra op de Slijkstraat.

Fabriek van Van Houten

Reclame van Van Houten

Casparushof in 1913

Villa Casparus

Architect Abraham Salm tekende in opdracht van Casparus van Houten voor het ontwerp van Villa Casparus. Noemenswaardig zijn de glas-in-loodkoepel van Adolf Le Comte en de tuin van Leonard Springer, van wiens hand ook het Oosterpark in Amsterdam en een reorganisatie van de tuin Paleis Noordeinde zijn. Casparus overleed nog voordat de villa af was. Douwinus van Houten werd de eerste bewoner. 

Na zijn overlijden in 1939 namen de Duitsers het pand in beslag.

In 1948 vestigde De Magneet, een rijwielfabriek, zich in de villa, later een school voor ergotherapie en tegenwoordig is het een luxe appartementencomplex.

Casparushof tegenwoordig

van Houten reclame

Bus van van Houten

Solvay

Momenteel is Solvay met ongeveer 1100 werknemers de grootste werkgever in Weesp en toepasselijk gevestigd op het van Houten Industriepark.

Nu denkt men misschien wat hebben cacao en medicijnen gemeen? De relatie zit zo: de directeur van van Houten was commisaris bij Philips. Het idee om vitamine D toe te voegen aan chocola was in 1930 aanleiding tot samenwerking NV Philips-van Houten.

Op het terrein van van Houten werd een laboratorium gerealiseerd. In 1935 trok van Houten zicht terug uit de onderneming. Philips zag toen voldoende afzetmogelijkheden voor vitamine D en ging, na diverse fusies en overnames, uiteindelijk onder de naam Solvay Pharmaceuticals BV door. Het bedrijf houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling van diverse geneesmiddelen. En de produktie van werkzame stoffen en geneesmiddelen. zoals een griepvaccin en nog steeds vitamine D.