Serc

Omgeving van Weesp

Beeld en Geluid Experience

Speelpark Oud Valkeveen

Vestingmuseum Nederland

Stadswandeling Weesp

Weesp is één van de 16 officiële Nederlandse Vestingsteden. Binnen de vesting ligt de oude binnenstad met vele monumenten.

De "historische" stadswandeling start op de Hoogstraat bij het VVV-kantoor. Loop in de richting van de witte Vechtbrug. U steekt hem niet over, maar geniet van het water en de statige huizen.

Aan het eind van de Hoogstraat bereikt u de 1e schans: de Roozenboom. Het uitzicht rondom is mooi. U ziet de jachthaven, de Vecht en de molens. Aan de overkant de 2e schans : de Nieuwe Achterkant. Volg het pad omhoog en zie aan de overkant de houten huizen van de "vuurlinie".

Na het verlaten van de schans steekt u de weg over naar de 3e schans: de Draaierschans. Wederom een mooi uitzicht over het water, een uitloper van de Vecht, genaamd : de Vest.

U loopt het wandelpad af en gaat onderaan rechts door de witte hekjes. U bevindt zich nu op de Wilhelminastraat. Loop door naar de Achtergracht en ga daar op de Breedstraat rechtsaf richting stadhuis. Op de Pleinbrug kunt u genieten van het stadsleven rond de Oudegracht. Als u naar rechts kijkt ziet u de in 1905 gebouwde Van Houtenkerk.

Over de brug recht voor u ziet u het in 1776 gebouwde stadhuis. Hierin is het Gemeentemuseum gevestigd en links van het balkon is de burgemeesterkamer.

Met het stadhuis aan u rechterkant ziet u in de Nieuwstraat de Grote (Sint Laurens) kerk. Eén van de oudste bouwwerken (1462) van de stad. Het stiltecentrum in de kerk is elke dag open. Uit de toren klinkt elk kwartier het carillon.

Verder wandelend komt u in het winkelgebied. Aan het pleintje ziet u rechts de in 1996 in ere herstelde Weesper Synagoge. Het gebouw met drie spitsbogen vensters.

Dwars op de Nieuwstraat is de Slijkstraat. Deze steekt u over om rechtdoor via de Achteromdwarsstraat uit te komen bij het water, De Kom van Weesp. Aan de overkant van de Kom de uit 1876, Laurentiuskerk.

U vervolgd u weg rechtsaf langs de kade en komt dan bij de sluis en de Sluisbrug. De sluis werd vroeger gebruikt om de polders in het Amstelland te beschermen tegen het zoute water vanuit de Zuiderzee. Als u op de Sluisbrug gaat staan en in de richting kijkt die u net hebt gelopen ziet u verderop De Zwaantjesbrug.

Met de Sluisbrug in de rug kijkt u naar de Hoogstraat, waar de wandeling begon. U loopt naar de witte ophaalbrug en deze keer gaat u er wel overheen. U komt nu bij Fort Ossemarkt, een rond bakstenen torenfort uit 1861, in 1892 opgenomen in de Stelling van Amsterdam.

Als u het voetpad langs het fort volgt komt u een soort brug tegen, vlak daarna kunt rechts oversteken en de schans oplopen. De 2e schans, de Nieuwe Achtkant die eerder in de wandeling van afstand was te zien. Op deze plek heeft u het mooiste uitzicht over de Vecht en de twee molens. De Vriendschap (1900) en daarachter d'Eendragt (1691).

Als u bent uitgewaaid loopt u dezelfde weg terug als u gekomen bent. Achter het fort langs loopt u de Theetuin in, een modeltuin met winkel. Eromheen kunt u wandelen over de Bakkerschans, de laatste van de vier vestingwerken.

Dit is het einde van de wandeling, nu heeft u de gelegenheid om op één van de vele terrasjes neer te strijken voor een hapje en/of drankje.

 

 

Stichting Rijksmuseum Muiderslot

Herengracht 1

1398 AA Muiden

t. 0294-256262

website

Forteiland Pampus

Kantooradres: Vestingplein 1

1398 VE Muiden

t. 0294-262326

website

Op deze bovenstaande site zijn de boottijden te vinden en kan men boeken.